Silver

Silver är en ädelmetall som på latin heter Argentum. Det används framförallt i smycken. Den lägsta andelen silver en legering får innehålla för att få kallas silver är 83 %. Detta påvisas genom att talet 830 stämplas i silvret. Det finaste silvret, som har den högsta halten, kallas sterlingsilver och består till 92,5 % av silver. De metaller som silvret blandas med är framförallt koppar. Sterlingsilver stämplas med talet 925. Namnet sterling tros ha uppkommit från det fornengelska ordet stærling, ’stjärna’, vilket var avbildat på engelska silvermynt under tidig medeltid.

Silver är också vanligt i bestick och kandelabrar, men för dessa föremål används oftast den lägre renheten, 830, som kallas för verksilver. Detta beror på att sterlingsilvret inte klarar höga belastningar, utan deformeras om det utsätts för högt tryck. Fördelen med sterlingsilver är dock att det inte missfärgas lika snabbt. Silver som utsätts för luft under en längre tid får en blåsvart beläggning som beror på sulfider. Verksilverföremål försilvras därför ofta för att de ska stå emot missfärgning bättre. Läs mer om skillnader mellan sterlingsilver och verksilver på wikipedia.

Under forntiden var silver ännu så sällsynt att dess värde ansågs högre än guldets. Först under järnåldern började silvret användas i någon större utsträckning, och då framförallt som mynt. På 100-talet f. Kr. började romarna använda silvret till annat, till exempel dryckeskärl och skålar. Silver började användas i Sverige och Norden ungefär 200 år senare, på 100-talet e. Kr., och under vikingatiden strömmade det in i landet i stora mängder. I takt med att silvret blev vanligare sjönk också dess värde, framförallt efter att stora silverfyndigheter upptäcktes i Sydamerika på 1400- och 1500-talet. Läs mer om silvrets historia på wikipedia.Silver 1

En vanlig missuppfattning kring silver gäller yrket silversmed, som många tror endast arbetar i silver, så som namnet antyder. Faktum är att en silversmed arbetar med både silver och guld, och ibland även koppar och mässing. Den äldre yrkestiteln var corpussilversmed, vilket kom sig av att silversmeder arbetar fram föremål och smycken från en enda metallkropp, eller corpus. Läs mer om silversmeder på wikipedia.

Även om silvrets värde nu är mindre än guldets, är det fortfarande en ädelmetall med ett bestående värde. Nyligen hittades en silverskatt som sjönk med ett skepp utanför Irland år 1941, och dess värde uppskattades till en miljard kronor. Läs mer om händelsen på dn.se